Ahad, 27 Februari 2011

SUP KEPALA IKAN

BAHAN-BAHAN


1 ketul ikan merah
700ml air
4 ulas bawang merah
2sm halia
5gm kulit kayu manis
5gm bunga lawang
5gm bunga cengkih
5gm buah pelaga
1 batang serai
10gm daun ketunbar
1/2 sudu teh lada sulah
minyak bijan secukupnya
garam secukup rasa

CARA-CARANYA

  1. panaskan minyak dan tumis bawang putih,halia, serai,kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan buah palaga hunga berbau wangi.
  2. masukkan daun ketumbar dan juga air,kemudian biarkan hingga kuahnya mendidih.
  3. masukkan kepala ikan bersama sedikit minyak bijan.
  4. perasakan dengan garam dan sedikit lada sulah.
  5. biarkan mendidih dan angkat.

RESEPI NI AKU AMBIL DARIPADA RESEPI MASAKAN "RASA" KLAU TERINGIN NAK MENCUBANYA BOLEHLAH CUBA...

Tiada ulasan: